Už jsem několikrát zkoušela vařit celozrnné knedlíky... Ale nikdy nebyly nic moc. Buď byly tuhé nebo šíleně slizké :D Tentokrát jsem do nich přidala hrubou špaldovou mouku a ono to vyšlo. Dokonce chutnaly i tátovi - (njn díky těm mým pokusům se není čemu divit, že k nim získal odpor...) ale tyto už jsem párkrát vařila a vždy byly krásně nadýchané...a dokonce se mi minule moc nepovedla houbová omáčka (já vím, že to byla spíš polévka - ale chuťově dobrá..;)) no a všichni chválili právě knedlíky...proto se chci o recept podělit s vámi ;) těším se na vaše ohlasy - jestli vám budou chutnat stejně jako mně.
Co budete potřebovat:
- 500g hrubé špaldové mouky/spelt flour
- sůl / salt
- 150 ml vlažné vody / lukewarm water
- lžíce oleje / tablespoons of oil
na kvásek:
- 200 ml mléka/ milk
- 1/2 čajové lžičky medu /cukru // 1/2 teaspoon of honey/ sugar
- 20 g droždí/ yeast
Mléko vlijte do kastrólku (taková odborná mluva :D) přidejte cukr nebo med a ohřejte na teplotu ideální pro miminko (to říkala vždy moje maminka = vlažné) Poté do mléka rozdrobte kvasnice, ale dejte si pozor, aby mléko nebylo horké - protože by se mohly uvařit.
Než kvasnice vzejdou můžeme se vrhnout na zbytek. Odvážíme si mouku,do které přidáme sůl, olej a 150 ml vlažné vody a vzešlý kvásek. Nyní přichází ta namáhavější fáze :D Ano hnětení (někdo to hodí do té kouzelné krabičky, ze které už jen vytáhnete hodovou vyhnětenou kuličku těsta...ale já dávám přednost lidské energii :) a síle - neb se mi domácí pekárna neosvědčila - těsto mi připadlo vždy takové překynuté) No nic už se do toho pusťme - hněteme do té doby až se těsto přestane lepit ke stěnám mísy. Těsto je takové hladké. Teď jej přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout cca 45 - 60 min
Ano ptáte se dobře - to je ta zmiňovaná polívková houbovka
(P.S. pokud budete chtít recept na svíčkovou ( je tam hodně zeleniny) - napište ;)...hodím jej na blog)
Dobrou chuť
Clara
Žádné komentáře:
Okomentovat