Food by Clara

čtvrtek 25. září 2014

Medovník ne KARAMELNÍK // Honey (caramel) cake

Pokaždé, když peču tento zákusek, přemýšlím nad tím, proč se jmenuje medovník, když obsahuje pouze 3 lžíce medu a zbytek je cukr... Možná mysleli, že je sladký jako med... vzhledem k náplni by se měl jmenovat třeba karamelník...no nevím medovník zní asi lépe. 
Parkrát jsem jej připravila návštěvám...přátelům...a chutnal ;) - pak následovalo předávání receptu.... 
Výhoda je, že vydrží i pár dnů v lednici...a je den ode dne lepší :) 




   Recept: 
    Těsto
     3 vejce
     300g třtinového cukru
     1 máslo
     3 lžíce medu 
     1 lžička jedlé sody
     400g hladké mouky

    Náplň
     1 zkaramelizované kondenzované mléko
     50g másla 
     hustý vanilkový puding (750 ml mléka na 2 pudingy)

    sekané vlašské ořechy 

   Nejprve se pustíme do rozpouštění másla ( a pokud máte zkrystalizovaný med - přidejte jej    do teplého másla - krásně se rozpustí). Nechte lehce zchladnout - aby vám vajíčka    nezdenaturalizovala (no prostě se neuvařila). Přidáme vajíčka, cukr, med (pokud jste jej    ještě nepřidali), mouku a sodu. Poté mícháme asi 10min - než se všechno spojí. 


   A šup s tím na plech (vyložený pečícím papírem...) - není to tak snadné viz foto - těsto je      lepivé a potřebujeme jej rozetřít co nejtenčeji....nevzdávejte se jde to !!!


   Pečeme na 180°C asi 10 min (kontrolujte...každá trouba je jiná). Mezitím si připravíme      krém. Uvařte puding (hustý) ještě za teple do něj přidejte máslo (můžete i více než je v  receptu...já jen chtěla snížit množství tuku....- podle chuti...) A vyklopíme do něj i plechovku  zkaramelizovaného k. mléka (salko). Mícháme dokud se vše nespojí a nevznikne krém.



Upečené placky - můžeme rovnou potřít krémem nebo ještě rozpůlit,aby měl dort víc    vrstev...já dělám pouze dvě...( a také je potřeba je zarovnat okraje, tak aby na sebe seděly... placky)Spodní  placku potřeme polovinou krému a položíme na ni druhou. Také potřeme a posypeme  posekanými ořechy.


  Hotovo - nyní už jen vydržte...chce jej nechat uležet v ledničce (já se vždy pustím do    odřezků...:DD) a někdy nezůstanu jen u toho  pssst ticho :D

 Příjemnou dortíkovou pauzu

  Vaše 
 Clara













 

Žádné komentáře:

Okomentovat