Food by Clara

neděle 28. ledna 2018

Makový cheesecake

Dlouhé období se projevovala má nedůvěra k cheesecakům....velká nedůvěra 😅(netuším, kde se vzala 😅) V hlavě mi stále znělo, není to žádná cukrařina - nějakej sýr "Philadelphia" a sušenky.... Co na tom všichni pořád vidí? Ne to péct nebudu 😎😏 Že by i zatvrzelost?! 😅 - Je přece spousta i jiných skvostných caků, které nutně musí můj mlsný jazýček ochutnat...






No ⟶ teď přijde ten zlom⟵ Říká Vám něco Melounový cukr, přesněji řečeno V Melounovém cukru (skrytě doufám, že jste tam už byli) Kde že? V kavárně 😌 To bylo to místo, které vše změnilo, celý MŮJ POHLED NA SVĚT - no zatím jen na cheesecaky. "Pár" jsem jich ochutnala a musela přijít ta chvíle, kdy upeču ten svůj první cheesecake. 
Vznikl cheesecake ➤ makový!  A vy jej můžete zkusit taky!! 😌



Recept: Makový cheesecake  & lemon curd

Korpus:
200g máslových sušenek 
110g másla

"Krémová vrstva":
4 vejce
 70g máku - mletého
40g máku celého
140g cukru moučka
100g lučiny (nebo jiný čerstvý sýr tohoto typu)
250g mascarpone
375g tvarohu - polotučný (ve vaničce) 
špetka soli

 Top:
lemoncurd 
granátové jablko  


Suroviny by měly mít pokojovou teplotu, aby se cheesecake nesrazil. Proto je dobré je vytáhnout z ledničky ještě cca 1 hod. před pečením.

Připravíme si formu - průměr ⌀26 cm (klidně i menší, pokud chcete,aby byl cheesecake vyšší)  a vyložíme ji pečícím papírem.

Rozpustíme máslo a necháme jej chvilku odstát, aby nebylo úplně horké. Sušenky podrtíme. Já používám "sekací" nádstavec k mixéru. Máslo postupně přilijeme k sušenkám. Vytvoří se sypká hmota a tu je potřeba vtlačit do formy - co nejvíce rovnoměrně. Dáme do ledničky - asi na 20min. (až korpus ztuhne)

Mezitím si připravíme samotný "cheesecake" Všechny ingredience:lučinu, mascarpone, tvaroh, mák, mletý mák, cukr a špetku soli. Lehce promícháme a poté šleháme (jen lehce prošleháme..) do kompaktní hmoty. Opatrně přišleháváme vejce, opravdu lehce neměla by vzniknout pěna nebo něco podobného ;) 

Krém nalijeme na korpus, poklepeme. Zbavíme se tak možných bublin. A dáme péct do vodní lázně na 150 - 160°C. Asi na 30 minut. Poté otevřeme troubu a necháme jej ještě hodinu chladnout v troubě. V této chvíli není cheesecake úplně tuhý. Když klepnete na bok formy bude se trošku chvět. Ztuhne až v ledniččce.

Dáme chladit do lednice. Nejlépe přes noc, aby se propojily všechny chutě.

Druhý den. Potřeme lemon curdem a ozdobíme zrníčky granátového jablka. To už je jen na vaší fantazii. 




Clara.

Žádné komentáře:

Okomentovat