Food by Clara

středa 10. června 2015

Sezóna Jahody: Roláda (bez mouky)




Uvědomuji si, že jsem poslední dobou blog dost zanedbávala. Občas něco hodím na insta..ale tím si svoji 3 měsíční (ne to není možné..hrůza...) nečinnost nemůžu omlouvat. Musím se Vám přiznat, vůbec se mi nechtělo psát. Ve foťáku čeká plno receptů na zveřejnění, ale Kláře se nechce psát. Říkala jsem si, že než nějakej nudnej článek (hlavně, že ty předchozí jsou strašně zábavný), radši nic. Konec řečí o tom, co budu psát a nepsat. Hybaj do práce.


Nevím jestli i Vy to tak taky máte, ale recepty na nové dezerty mě napadají hlavně o zkouškovém. Přisuzuji to hlavně své mozkové zatíženosti a tím pádem i potřebě cukru. Mozek totiž potřebuje 120g glukózy na den. Nebo je to tím, že většina mých dezertů obsahuje čokoládu a v ní, jak známo najdeme theobromin, který povzbuzuje centrální nervovou soustavu. Nevím, možná jen hledám výmluvu,proč se neučit...:DD 
A takto nějak vznikla moje roláda. Možná potěším ty z Vás, co nemohou lepek. Do těsta se totiž nepřidává vůbec žádná mouka. Inspirací pro těsto mi byl časopis Albert.






Recept na roládu:

Těsto
45- 55 g  kakaa holanského typu
3 velká vejce
70 g tmavého cukru 
špetka soli

Krém
Tvaroh ve vaničce - 250g 
3,5 lžíce cukru
1 lžíce vanilkového extraktu

Jahody - asi 10ks
Snítky bazalky (skořicová,citronová..)




Recipe - Chocolate Roulade:


For cake
55 g unsweetened Dutch-process cocoa powder
3 large whole eggs
70 g dark sugar
pinch of salt

For filling
250g of curd cheese unsalted
3,5 tablespoons sugar
1 tablespoon vanilla extract

Strawberries - about 10p
Springs of basil (cinnamon, lemon..)



Nezalekněte se šlehání...Celá příprava je velmi rychlá. Nejprve vyšleháme bílky. Ke žloutkům přidáme cukr a také vyšleháme. Následně k vyšlehaným žloutkům přimícháme kakao a špetku soli. Důkladně promícháme a pomalu přidáváme i bílky. Pokud je směs hezky souměrně hnědá, značí to, že již není na, co čekat. Můžeme ji nalít na plech s pečícím papírem (tentokrát jsem pečící papír i trošku pomazala kokosovým olejem, aby šlo těsto hezky sloupnout...)Těsto rozetřeme na tenkou vrstvu a pečeme 10 minut při 160°C.


Mezitím si připravíme krém. Do nádoby vhodné ke šlehání vhodíme tvaroh, přisypeme cukru a nalijeme lžíci vanilkového extraktu. A pak vše přenecháme v rukou odborníka...čili šleháme dokud krém není krásně lesklý. Následně jej dáme vychladit do ledničky. Korpus vytáhneme z trouby (chvíli počkáme než vychladne) a začistíme jej. To znamená, že jej okrájíme, aby vznikly hezky rovné okraje.




Poté jej potřeme krémem.



Poklademe snítky natrhané bazalky (skořicové, citronové..)



a na závěr kousky jahod 


Opatrně roládu zamotáme... Voila!! Máme hotovo! Ještě chvilku ji nechte odpočinout v ledničce.. Určitě recept zkuste!! Bylo to  poprvé, co jsem do dezertu dala snítky bazalky a dodalo to roládě úplně jinou dimenzi... Však uvidíte :) (nevěděla jsem totiž, co budu s těmi nasládlými varietami bazalky vytvářet, ale tu se osvědčily...)



Dobou chuť  Vám přeje mlsná

Clara

Žádné komentáře:

Okomentovat