Food by Clara

pondělí 25. srpna 2014

Louhované housky-preclíky / Soft pretzels rolls - lyed

Slíbený recept na louhované housky. Byly hned pryč. Myslím, že je budu muset znovu upéct. Louhování pečiva /housek/ preclíků jsem se opravdu bála. Pečivo spíše vytvarované těsto lze louhovat buď v roztoku jedlé sody nebo hydroxidu sodného. Já ke svému prvnímu pokusu - louhování- použila roztok jedlé sody... A nic na tom není. Vůbec se toho nemusíte bát. Příště použiji  louh a napíšu, jak se povedly.



Recept:

250 g polohrubé mouky 
250 g špaldové mouky hrubé


21 g čerstvého droždí
250 ml vody

60 g másla

10 g soli
1 lžička cukru

zdobení:
hrubá sůl
mák
len

na louhování:
5 lžic jedlé sody 
cca 4 l vody 
Postup:
      Mísa číslo 1 - vodu a rozpuštěné máslo smícháme a přidáme rozdrobené droždí. Mícháme dokud se droždí nerozpustí. 2. mísa - kde, smícháme všechny suché ingredience - mouky, sůl a cukr. Do této mísy přiléváme tekutinu z 1. mísy a zároveň mícháme, dokud se vše nespojí. Poté těsto hněteme na pracovní ploše, přibližně 10 minut, než vznikne krásně hladké těsto, které se nebude lepit. (dle potřeby můžete přidat mouku)

      Těsto vložíme zpět do mísy a necháme kynout asi 45 minut. Poté si těsto rozdělíme na 10 dílů a vytvoříme housky požadovaného tvaru.(preclíky, kaiserky, pletýnky...)

Zde najdete inspiraci, jak můžete vytvarovat těsto:
http://www.pinterest.com/foodbyclara/pastry/

Nyní si připravíme větší hrnec, ve kterém budeme louhovat housky. (Asi 4-5 litrový) Nalijeme do něj přibližně 4 litry vody a přivedeme k varu. Poté do něj přidáme 4 lžíce jedlé sody. 


Jednotlivě každou housky vložíme do hrnce a povaříme asi 30s. Poté necháme okapat a vložíme na plech a ozdobíme housky hrubou solí nebo semínky.   Housky rozmístíme na plech, tak aby měly mezi sebou dostatečné mezery a přikryjeme utěrkou a necháme dokynout ještě asi 40 minut.  

       
Poté pečeme při teplotě 220°C asi 15 minut.

Dobrou chuť 
Clara

Žádné komentáře:

Okomentovat