Plně si uvědomuji, že není samozřejmostí mít v práci skvělý kolektiv... Který vás dokáže rozesmát ;) a vyjde vám vstříc... :) Od prvního dne, kdy jsem nastoupila do práce, jsou ke mně všichni nesmírně milí. Mají velkou dávku trpělivosti, všechno mně v klidu vysvětlí. A to jsem byla v tomto oboru nováček. Jsem nováček ;). Proto jsem vděčná, že tuto trpělivost a odhodlanost neztratili a stále mají chuť mne učit novým věcem. Motivují mne, abych se naučila programovat... Tedy - je to ohromná čest, že ve mne vidí "programovací" potenciál :D Já jej stále nenašla... ale i přesto jejich motivace zabrala :D "Zakousla" (snad mi to vydrží) jsem se do knížky o Pythonu a zkouším si hrát s příkazovým řádkem...Ještě před nějakou dobou, jsem netušila k čemu slouží :-P a dnes >>> sudo apt... :D
Jsem ráda, když mohu svým kolegům a kolegyním udělat radost :) .. Tento týden (jak jste mohli vidět na Insta) to byl dort se slaným karamelem. Inspiraci jsem našla na stránce laskominyodmaryny.cz. Trošku recept upravila a dort byl na světě!!! :) Ano, měl úspěch!
Recept:
Těsto (na dort - průměr cca 26 cm + 4 cupcaky)
- 225 g hladké mouky
- 90 g jemně mletých vlašských ořechů
- 150 g třtinového cukru
- 1 lžička soli
- 2 vejce
- 250 g rozpuštěného másla
- 50 ml oleje
- 190 ml podmáslí
- 1,5 lžičky vinného octa
- 1 lžička jedlé sody
- lžička karobu
Krém
- 500 g mascarpone
- 250 g ricotty
- 397 g Salka karamel
- 3 x špetka himaláské soli
Ozdoba
- karamelové sušenky
- ovoce (jahody..)
1. Něž jsem cokoli začala připravovat - vejce jsem vytáhla z lednice, aby nasály trošku pokojové teploty :) Následně jsem lehce rozpustila máslo a nalila do misky. Chvilku počkala, až mělo pokojovou teplotu. Přidala jsem olej a vejce. Celou směs jsem vyšlehala.
2. V druhé misce jsem smíchala mouku, třtinový cukr, špetku soli a karob.
3. Do vaječné směsi jsem přilila podmáslí. A postupně přisypávala a zašlehávala sypkou směs. I oříšky. Na úplný závěr jsem si ve skleničce rozmíchala sodu s vinným octem a vzniklou pěnu zamíchala do těsta. Těsto jsem nalila do formy a pekla na 160°C horkovzduch na cca 35 min.
Krém
1. Mascarpone jsem vyšlehala se salkem a na závěr přimíchala ricottu a sůl.
2. Krémem jsem potřela vychladlý korpus.
Celý dort jsem posypala podrcenými sušenkami a ozdobila ovocem. Na začátku března je o ovoce celkem nouze :D Ale až bude sezóna ostružin - myslím, že by se skvěle snoubily s tím sladkým karamelem.
Pečte a poslouchejte - "What a wonderful world" (Louis Armstrong):
Vaše Clara.
Žádné komentáře:
Okomentovat