Food by Clara

sobota 5. listopadu 2016

ŤŠEPADUB - BUDAPEST - 1.část

Ve filmu Stážista  -  vypráví Ben, muž v důchodu, o tom, co mu pomáhá být spokojený...Říká, že je důležité zůstat v pohybu. Myslím, že "zůstat v pohybu" je důležité v každém věku. Stát na mrtvém bodě je dost vyčerpávají. Mám pocit, že právě cestování pomáhá, aby byl člověk v pohybu.



A nesmyslím tím pohyb - fyzicky. Cestování - To je  zkoumání, učení, čtení, komunikace, poznávání, objevování, dobrodružství, hledání.. Prý tu největší radost, pokud jde o cestování, člověk zažívá ještě než vyrazí. Tedy...prý podle výzkumu daných odborníků nemusíme nikam vycestovat, stačí plánovat a budeme mít velkou radost!!! Nevím, jak to máte vy, ale já miluji:  plánování - cestování - prohlížení fotek z cest. Je to takový proces :D Kamarádi mi říkali, ať zajedu do Bupadešti...mimo jiné zdůraznili tu skvělou kuchyni..



Bylo to dobrodružstvím se vším všudy! :D


Hummus připraven, může se vyrazit! Nejradši cestuju vlakem...do Budapešťi jezdí z Brna přímý spoj. Cesta trvá asi 4,5 hod. Nejvýhodnější je - včasná jízdenka po Evropě - vyjde asi na 331 korun. Cenově je to dost podobné jako jízdenka na autobus studenta.


JEDNA RADA:  

při cestě vlakem
mimo ČR
 si jízdenku vytiskněte


V pátek odpoledne jsme s kávou v ruce naskočily do EC směřujícího do Budapešti. Nějak se mi předem nepodařilo zjistit, že Maďarsko požaduje jízdenku vytištěnou. Důležitá informace! V opačném případě vám hrozí pokuta 42 €.  Já měla pouze e-jízdenku v mobilu.


 A tiskárnu si většinou na víkendový výlet neberu.
Průvodčí nám poradil ať vystoupíme v Bratislavě a vytiskneme si lístek na nádraží. Jsou tam na takové situace skvěle vybaveni. Ve vestibulu se připojíte na free wifi, přepošlete ji na mail a během pár minut máte jízdenku na papíře. Nás tedy trošku trápila wifi...z počátku si říkáte, to máme času - hodinku na vytištění jízdenek...Ale stihly jsme to tak tak... :DDD


Tímto vlakem se dostanete na vlakové nádraží Budapest -Keleti. Je to tam celkem spletité. Ale nemusíte se bát - díky dobrým ukazatelům, mapě  a moc milým domorodcům se rychle zorientujete! 


Na službu airbnb jsem slyšela jen samé pozitivní reakce. Rozhodly jsme se to konečně vyzkoušet a pronajaly si útulný byteček kousek od nádraží. Měla jsem trošku strach, jak to dopadne...jestli to nebude podvod, zda se potkáme...Nic z toho se nestalo!


 Majitelé nás o všem předem informovali, nebyl problém se s nimi spojit a posunout neočekávaně čas příjezdu (však víte - ta hodinka potřebná k vytištění lístku :D) Byt byl přesně takový, jak jej popisovaly fotky - útulný - čistý - veselý. V tom období to byla výhodná nabídka...poloha a cena.  Možná teď na airbnb nejdete ještě hezčí a levnější  byt v lepší lokalitě... 


Dobrodružství bude pokračovat v příštím článku. Můžete se těšit na kávovou smršť...projížďku na kole :D 

With love Clara

Žádné komentáře:

Okomentovat