Food by Clara

čtvrtek 24. září 2015

Apple roses pies a slaný karamel



Podzim. Je tu. Na zahradě stromy sklánějí pod tíhou plodů. Dýně, papriky, hrušky i jablka chytají hřejivé paprsky. Je ráno. Brodím se třpytící trávou. Slunce se probouzí. Růžové závoje prozrazují jeho příchod. Cítím vůni čerstvých plodů, které jsou všude okolo mne. Utrhnu si jablko. Voňavé šťavnaté jablko. Je klid. 



I takto může vypadat podzim. Uvidíme, jak to bude vypadat další dny a týdny... Pro ty deštivější dny a nejen pro ty, tu přináším recept. Koláč s jablečnými růžičkami. Květy z jablek září na stole a člověk vůbec nevnímá počasí, tu šedou tmu za oknem. 




Recept na pět jablečných koláčků:

Listové těsto

  • 50 g mouky
  • 50 g másla
  • 25 ml ledové vody pár kapek citronové šťávy

Náplň

  • 5 středních jablek
  • rozemleté ovesné vločky
  • mletá skořice


Poleva - slaný karamel

  • 30 g cukru
  • 70 ml smetany ke šlehání
  • sůl



Začneme listovým těstem. Doporučuji si vyhradit pár hodin. Nejlepší den předem. Vypadá to složitě, ale není to tak hrozné. Ničeho se nebojte, jde o tom si to jen správně naplánovat a načasovat. Zas tak náročné to není. A vy to určitě hravě zvládnete :) Pusťme se tedy do toho. Z mouky a 15-ti g másla (na zbytek másla se také dostane) vytvoříme drobenku. Do této směsi pomalu přiléváme ledovou vodu. A pomalu vypracováváme těsto, do té doby než vám vznikne pěkné nelepivá koule. Zabalíme ji do folie a necháme 1 hodinu odpočinou v ledničce. 


Těsto rozválíme a 35 g másla také rozválíme. Na to máslo je dobrá jedna taková vychytávka. Vložte jej do pečícího papíru a rozválejte jej na formát poloviny těsta. Poté jej položíme na těsto a překlopíme druhou polovinou těsta. Lehce k sobě obě půlky přitlačíme a dáme do ledničky. 

Překlápění a rozválení opakujeme ještě alespoň 3x. Než se pustíme do koláčku, ještě to chce hodinku odležet v ledničce. Těsto můžeme v ledničce takto uchovat 4 dny. A nebo lze hodit na měsíc do mrazáku.



Nyní si připravíme jablka. Rozkrojíme je na polovinu a nakrájíme na tenké plátky. (nepovedené kousky nevyhazujte...budou se vám hodit) Je na to dobrý opravdu ostrý nůž nebo možná i škrabka. Plátky jablek lehce podusíme. (pokud jsou jablka čerstvá je to nutnost, jinak by se vám plátky lámaly).


Těsto rozválíme a natvarujeme do formiček (já použila na muffinové, šlo by to i v nižších). Do formičky s těstem nasypeme podrcené vločky a nasypeme drobounké kousky z jablek (ano teď přichází čas nepovedených kusů) a na tuto vrstvu klademe od kraje do středu plátky jablek, tak aby vytvářely květinu. Posypeme skořicí. A vzhledem k tomu, že budeme používat slaný karamel, není potřeba použít cukr. Pečeme dozlatova na 180 °C asi 20- 30 min.



Poslední fáze - slaný karamel. Cukr nasypeme do hrnce s bílým dnem. Proč? Aby se vám vznikající karamel nepřepálil. Na bílé vrstvě to bude dobře patrné. Já použila tmavý hrnec.... a říkala jsem si jak jsem chytrá, přece má tlustší dno. Tam jej nemohu připálit. A stalo se. Chce to opravdu hlídat a míchat. Nejdřív to vypadá nic nic a pak najednou je karamel spálený.

 Až zkaramelizuje všechen cukr, přilijeme smetanu (nejlépe teplou). Nelekněte se, že karamel ztuhl. Nyní vše necháme za stálého mícháni nad plamenem a vznikne nám poleva sirupovité konzistence. Nezapomeňte řádně osolit (tedy dle chuti) Je to přeci jen slaný karamel.
Myslím, že koláče už voní. Ihned ,po vytažení z trouby, je pokapeme karamelem.
 

Díky moc za inspiraci Kitchenette, která má přípravu listového těsta skvěle nafocenou a Cherries on Top ,díky které jsem se pustila do přípravy tohoto receptu. Měla jsem jej už delší dobu v hlavě... a právě Cherries on Top a její fantastické fotky tohoto koláče, vedly mé kroky do kuchyně.



Dobrou chuť 
Clara.

Žádné komentáře:

Okomentovat