Týden kávy! Brno! Ochutnávky! Přednášky! Zajímavosti! :) Co vy na to ? Líbí se Vám letošní program?
Mně ano...ve středu 1.10 jsem navštívila kavárnu Fratelli - kousek od Zelňáku - v takové zapadlé uličce (Průchodní). Science Cafe Brno zde pořádalo přednášku - Příběh kávy Rebelbean. Přednášek známý brněnský barista Michal Stec. Má vlastní značku kávy - Rebelbean.
A právě o cestě kávy mluvil...
Než začnu psát o přednášce - toto jsem ochutnala:
Latte, sypaný čaj a opravdu skvělý triple chocolate cake - Na menu bylo ještě v závorce (hot) a já si myslela (nebo se spíš děsila...:D) - že bude s feferonkou...ale nutně jsem měla chuť na nejčokoládovější dort, co měli v menu (strach z feferonky šel stranou)
Hot - neznamená pálivé...v tomto případě...ale horký :) - jako by jej někdo vytáhl z trouby - byl skvělý a ještě navíc politý - teplou čokoládovou omáčkou...DOPORUČUJI !!! ( hlavně pro čokoládové maniaky jako já :)) - se šlehačkou ideální ;)
PŘEDNÁŠKA:
Pan barista Stec nám vyprávěl, jak vznikla jeho značka...- co bylo pro něj nejdůležitější - a jaký je rozdíl mezi jeho kávou a například fairtrade.
Pro něj je důležité, aby opravdu koupil kvalitní kávu - tedy farmář dostane zaplaceno za svoji práci a i barista je spokojen, protože má kvalitní kávu. (funguje systém coffeehunters) Dbá se na to, aby se káva sbírala opravdu zralá...správně se zfermetovala...
Poté už jen závisí proces na "pražiči" - zda kávu povznese nebo znechutí (ano i to lze provést kvalitní kávě)
Právě komoditní kávy většinou bývají přepražené.
Po této přednášce jsem se rozhodla, že již nebudu pít instantní kávu...zařekla jsem se, že již nikdy ( i když moje životní moto je nikdy neříkej nikdy :D) - ale v tomto případě raději použiji svoji mokakonvičku
A český turek ? Všechno špatně :D (to vím - proto mně nechutná :D) - nejhorší na turkovi je, že se ve vodě káva louhuje opravdu moc dlouho - a všechny špatné látky(třísloviny), tak přejdou do kávy.
Lepší varianta je např. Dripper http://www.doubleshot.cz/abid-clever-dripper.html nebo http://www.doubleshot.cz/hario-v60-02.html
Nebo aeropress - ten láká ke koupi mne :) http://www.doubleshot.cz/aeropress.html
My jsme na přednášce ochutnaly kávu značky pana Stece - Rebelbean. Připravil ji v Chemexu.
Tady myslím mluvil - o tajemství zalití kávy -
- voda nesmí být horká
- a při zalívání točit konvičkou (mnoho baristů, říká, že je důležité točit i třeba určitým směrem- např. dle směru hodinových ručiček - můžete vyzkoušet zda bude káva chutnat jinak, když budete točit v pravo nebo vlevo...) Při přípravě naší kávy pan barista točil oběma směry :)
- je potřeba 60g kávy na 1 litr vody
Hrubost kávy pro chemex
Ochutnávka:barva kávy byla světlejší, chutnala jako podobně jako čaj - svojí jemností, ale přitom v ní byla cítit káva. Něco jiného -skvělá i bez mléka - výběrová káva se pozná.
Přednáška byla skvělá, určitě má cenu si koupit kvalitnější kávu.. Byl to příjemný večer mezi kávovými nadšenci :)
Díky panu baristovi a také Science Cafe Brno, kteří tuto přednášku uspořádali.
Těším se na Vaše ohlasy? Připravujete si kávu doma? Máte svoji oblíbenou pražírnu? Vyzkoušeli jste již kávu připravenou v chemexu nebo jinou alternativou?
Krásný večer
Clara
Žádné komentáře:
Okomentovat